Bir Odyoloğ’un Gözünden

Odyolog Bilal KAYA

Merhabalar, ben Bilal. Sizden biriyim. Üniversitede kulüp etkinliklerimizin birisinde bir slogan ya- rışması düzenlemiştik ve birinci olan slogan şu şekildeydi: “Tıbbı kulağından yakalayanlar”. Kuvvetle muhtemel birçoğumuz tıbbiyeli olmak isterken yaşadığımız çeşitli olumsuzluklardan dolayı Odyoloji Bölümlerini tercih ettik, en azından kendim için bu durumun böyle olduğunu söyleyebilirim:) İstanbul Üniversitesi Odyoloji Bölümü’nden 2016 yılında mezun oldum. Odyoloji lisans bölümünden mezun olan 2. kuşak odyologlardan birisi olarak meslek hayatıma devam ediyorum. Vatani görevimden sonra ise Eartechnic grubuna bağlı olan işitme merkezlerinde ilk odyologlardan birisi olarak çalışmaya başladım. 2 aylık bir sürecin sonunda ise ‘Eğitim Sorumlusu Odyolog’ ünvanı ile bu işitme merkezlerinin eğitim departmanına geçiş yaptım. Bunun yanında Türkiye genelindeki şubelerimizin ‘Stajyer Koordinatörlüğü’ görevini de devralarak aynı pozisyonda çalışmayı sürdürmekteyim.

Çalışmaya başladığım 2017 yılından beri sektörün çeşitli problemleri, eksiklikleri ve kafa karı- şıklıklarının olduğunu gördüm. Bunun üzerine yaptığım ilk şey bir derneğe üye olarak tüm bu olumsuz durumları dışarıdan izlemek yerine onlar için bir şeyler yapmaya çalışmak oldu. İCAAD ile ilk buluşmam bu şekilde gerçekleşti. Çok değil birkaç ay sonra yönetim kurulunda Genel Sekreter pozisyonuna layık görüldüm ve Ekim 2017’de ilk defa yayımlanan ‘Audiology & Acoustic’ dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olma görevini de memnuniyetle kabul ettim. 4 aylık yayınlar halinde çıkarmaya çalıştığımız bu dergi, sektörün birçok farklı alanında birçok farklı pozisyonda çalışan kişinin gönüllülük esasıyla vermiş olduğu çabanın bir ürünü.

Hem çalıştığım kurumdaki pozisyonum, hem de derneğimizdeki pozisyonum sayesinde çeşitli etkinlik, organizasyon, seminer ve toplantılara katılma şansı buldum. Bu sayede hem sektörle alakalı, hem de biz odyologların sektördeki yerleri ile alakalı çeşitli fikirler edindim. Hem gittiğimiz üniversitelerde, hem katıldığımız organizasyonlarda, hem de stajyer olan arkadaşlarımıza karşı bu fikirleri paylaşarak odyologlar arasında bir kenetlenme ve farkındalık oluşturmayı kendime görev edinmiş durumdayım.

Öğrencilik hayatım haricinde sektörde geçirdiğim 2 sene boyunca odyoloji öğrencileri ve odyologların  kafa  karışıklıklarını, beklenti/sonuç ilişkilerini yakından gözlemledim, gözlemlemeye devam etmekteyim. Kendi meslek hayatımdan bir örnek vermem gerekirse; ilk işe başladığımda Eartechnic grubunda toplam 4 odyolog olarak çalışırken, şu an bu sayı 25’in üzerinde. Sektör sürekli gelişmekte, bizler de bu gelişimin içerisinde kendimize sağlam yerler edinmeliyiz.

Derginin bu sayısında sizlerle tanışma şeklinde bir yazım olmasını istedim. Bundan sonraki sayılarda ise her sayıda odyologların çalışma alanındaki farklı bir alandan bir arkadaşımızla yaptığım röportajı sizlerle buradan paylaşacağım. Belki bu sayede kafalarınızdaki soru işaretlerini bir nebze olsun giderebiliriz ve her alanda sağlıklı seçimlerle yoluna devam eden odyologlar olarak sektörde daha sağlam ve başarılı yerler edinebiliriz. Yazımı bitirirken sektörle alakalı tüm problemlerinizde, projelerinizde ve fikirlerinizde dernek olarak yanınızda olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum. Tüm talepleriniz ve olası durumlar için [email protected] ya da [email protected] mail adreslerinden tarafıma ulaşım sağlayabilirsiniz. Tüm ‘Tıbbı Kulağından Yakalayan’ arkadaşlarıma selamlarımla.