İCAAD Başarı Sertifikası Verdi

İCAAD, Odyolog ve Odyometristler için düzenlemiş olduğu mesleki eğitim sonucunda gerçekleştirdiği sınavda başarı sağlayan kursiyerlere “Eğitim Başarı Sertifikası” verdi.

BIHA-AFH (Bundesinnung der Hörakustiker- Akademie für Hörakustik) müfredatına uyumlu olan mesleki eğitim, 11 farklı alanda teorik ve uygulamalı olarak yapıldı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu geniş çaplı eğitim, Odyolog ve Odyometristlerin mesleklerini daha iyi icra etmelerine ve bilinçli uygulama yapmalarına katkı sunmak için düzenlendi.

 

Mesleki eksikliğin giderilmesi ve Avrupa’da uygulanan başarılı eğitim sistemine entegre sağlama amaçlı düzenlenen 120 saatlik eğitimin 90 saati teori, 30 saati ise uygulama eğitiminden oluştu. Kursiyerlerden 23 kişi yazılı ve sözlü sınavlarda başarı göstererek sertifika almaya hak kazandı. 84 kişinin katılım sağladığı kursta sertifika almaya hak kazana- mayan kursiyerlerin tekrar sınava girme hakkı bulunmaktadır.

 

Sertifika sonrası İCAAD Başkanı Mehmet Emin Ağaç tarafından yapılan açıklamada, “İCAAD tarafından düzenlenen 120 saatlik mesleki ve teknik eğitim, BIHA–AFH müfredatına uyumlu olup, 11 farklı kategoride ve alanında ilk defa düzenlenmiştir. Düzenlenen eğitim, yüksekokul eğitimlerine alternatif bir eğitim olmayıp, sadece mesleki eğitimin iyileştirilmesi ve kalitenin artırılmasına yöneliktir.

Mesleki bilginin ve uygulamanın aşamalarla iyileştirilmesi temel hedeftir. İşitme cihazı uygulamasında gerekli olan Tıbbi Odyoloji, Akustik, Elektro-akustik, Elektronik, Psikoloji, Fonetik, Tıbbi Yazılım gibi bilimleri, yüksek adaptasyon- da ortak sistem ve ölçülerde uygulamak vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Tıbbi fitting yazılımının sınırları normlarla belirlenmiştir. Her insanın kişisel ses ve algılama seviyesi farklı olduğundan çözümler kişiye özel sunulmalıdır. Duyma akustik teknolojisi geliştikçe sesleri kişiselleştirme yeteneği artıyor. İCAAD meslek geliştirme eğitimleri bu alanda hem güncel modern teknolojiyi kapsıyor hem de tecrübe ile ispatlanan uygulama metotlarının eğitimini veriyor.’’ dedi.

 

Bizler de sertifika almayı hak eden kursiyerleri tebrik eder, başarılarının daim olmasını dileriz.

Namık Kemal Üniversitesi

Biyomedikal Mühendisliği, Biyomedikal Teknolojileri ve AR-GE Topluluğu tarafından düzenlenen “BioThing” platformunda “Yüksek teknoloji ürün üretimi ve prosesleri” üzerinde M. Emin Ağaç eğitim verdi.

Tıbbî bir ürün olan yüksek teknoloji işitme cihazları, işitme kaybını telafi edebilir mi? İşitme kayıplı aktif çalışabilir mi? Bir işitme sorunlu için yaşam ne anlam ifade diyor? Teknoloji gerçekten işitme sorunlulara çözüm üretiyor mu? Sorularına cevap niteliğinde olan sunum üniversitede bulunan eğitim kadrosu ve öğrenciler tarafından büyük ilgiyle izlendi.

İCAAD Başkanı sayın M. Emin Ağaç, “İşitme cihazları, yüksek duyma akustik teknolojisi sayesinde işitme kaybının etkisini azaltıyor, yaşamı zevkli hale getiriyor. Artık işitme sorunlular yaşama dair hedef ve isteklerinde taviz vermeden yaşayabiliyor. Yüksek teknoloji ürünü olan işitme cihazlarının üretimi gerçekten yüksek teknolojiye, derin bilgiye ve yüksek kapitale ihtiyaç duyar’’ dedi.

 

Ürünün düşünce aşamasından başlayıp süreçler dahilinde nasıl ilerlediğini, prototip, seri üretimi ve test aşaması, normlar içinde tolerans aralığı hakkında açıklamalarda bulunan Ağaç sözlerine şöyle devam etti “Her proje kendi içinde değerlendirilir; yazılımsal, fiziksel, tasarımsal ve maliyet analizlerin- den sonra pazarda satış potansiyeli ortaya çıkarılır’’ dedi.

 

Ayrıca İşitme cihazı üretmenin zorluğundan söz eden Ağaç, “İşitme cihazı üretmek multi disipliner bir çalışmayla mümkündür. İşitme cihazı üretimi kendi içinde, yazılım, akustik, elektronik, mikro kalıp, Odyoloji/ Tıp bilim dallarının ortak çalışmasıyla yapılır. Her birim kendi içinde işini sorunsuz teslim etmek durumundadır. Kendi içinde dokuz farklı mühendislik alanı içinde barındıran sistem, kendini sürekli yenileyerek ilerlemesi gerekiyor. İşitme cihazları üretiminden satış sonrası hizmete varana kadar normlarla beyan edilmiş ve üretimin prosesleri ve stoklaması dahil kontrol altına alınmıştır. İşitme sanayiinde bir üretici olarak işitme sorunluların yaşamlarını sorunsuz sürdürebilmeleri için teknolojinin en iyisini ve en modernini kullanmaya devam ediyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı, İşitme Merkezleri Sorumlu Müdürler Kursu

Sunumda İCAAD adına İCAAD Başkanı Pedakustiker Mehmet Emin AĞAC, “İşitme Cihazlarının Sorunları Çözme Becerisi” adlı konuyu işledi. Duyma akustik teknolojisinin kullanmış olduğu uyarlama metotları, işitme cihazlarında kullanılan parametreler, bileşenler ve iletim hattında kullanılan sistemler, fonetik açıdan algoritma yetenekleri üzerinde duruldu. İşitme merkezleri sorumlu müdürlerinin yanı sıra sağlık bakanlığı yetkilileri, sektör dernekleri ve akademisyenler katıldı.

saglik-bak1

Odyolojiye Akademik Katkı Eğitimleri İnönü Üniversitesi

İnönü Üniversitesi Odyoloji bölümü öğrencilerine iki günlük Odyoloji ve duyma akustik dersleri verildi. 8 farklı alanda işlenen müfredat BİHA –AFH müfredatına uyumlu gerçekleşti. Her odyoloğun bilmesi gereken temel konular, teknolojiler, akustik zor ortamlar, cihaz teknolojileri, avantaj dezavantajları işlendi. İki günlük işlenen temel konu başlıkları ise; Fitting amaç ve prensipleri, Uyarlama planlaması, Akustik ortamlar, İşitme cihazı seçimi ve kriterleri, İşitme cihazı çeşitleri, Duyma akustiği sorunları çözme yeteneği, İşitme kayıp türüne göre uyarlama, İşitme cihazı teknolojisi.

Kursun bitiminde kariyer planlamasıyla ilgili sohbet yapıldı. Mehmet Emin Ağaç bu sene mezun olacak olan genç Odyologlara sektör, sektörün geleceği, iş imkânları, akademik çalışma, ülkemizde gelişen Odyoloji ve küresel Odyoloji ilişkisi konularında açıklamalarda bulundu.

 

Kursun sonunda sorulan sorulara en güzel cevabı veren 10 öğrenciye “Duyma Akustik ve İC Teknolojisi” ve “İşitme Cihazları Uyarlama Metotları” kitapları hediye edildi.

 

Verimli geçen iki günün sonunda kursa katılan kursiyerlere İCAAD tarafından sertifikalar verildi.

Medipol Üniversitesi Odyoloji Bölümü

1. Öğrenci Kongresi

İCAAD Başkanı Pedakustiker Mehmet Emin AĞAC, Medipol Üniversitesi, Odyoloji bölümü 1. Öğrenci kongresinde “İşitme Cihazları Sorunlarına Çözüm Önerileri” konusunu işledi. Genç Odyologlara mevcut uygulanan metotlar ve teknolojiler tanıtıldı. Teknolojinin sorunları dile getirildi ve çözüm önerileri anlatıldı. Sonuç olarak konunun analizi yapıldı. İşitme sanayi ve Odyoloji ilişkisi anlatıldı.

 

Reklam abartılarına karşı Odyoloji sektörünün dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca marketing ve Odyoloji bilgilerinin karıştırılmaması konusu dile getirildi. İşitme sanayi ve işitme cihazları pazarlayan şirketlerin sunmuş olduğu marketing bilgileri genelleşemez, sektörü temsil edemez ve referans noktası olarak kullanılamaz konuları anlatıldı. İşitme sanayi çözüm noktasında önemli bir partner ancak Odyoloji sektörünün kimliğine baskı kurmaması, partner olarak çalışmaları uygun olacaktır.

 

Günün sonunda, İCAAD başkanı Pedakustiker M. Emin Ağaç’ın yazmış olduğu kitaplar, 8 öğrenciye Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, Prof. Dr. Erol Belgin, Doç. Dr. Sanem Şahlı, Doç. Dr. Şebnem Sevinç eşliğinde hediye edildi.

İCAAD Odyoloji öğrencilerini sanayi ile tanıştırdı

İşitme cihazları yüksek teknoloji ile üretilen tıbbi sanayi ürünüdür. Üretimi farklı branşları barındırır ve zor aşamalardan geçer. Öğrencilerin vizyonlarını geliştirmeleri, sanayi üretimini yerinde görmeleri,  aşamalarına şahit olmaları için Ülkemizin ve bölgenin tek işitme cihazı üreticisi olan Ear-Technic’in Çorlu’da bulunan üretim fabrikaları gezdirildi.  Öğrenciler SMD robotik sistem, Mikro kalıp ve kalıplama, Kalıp tasarlama, Nano kaplama, Montaj hattı, Enjeksiyon aşamalarını görüp bilgi aldılar.

 

2018 yılında Bezm-i Alem Üniversitesi Odyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencileri, Medipol Üniversitesi Odyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencileri ile İstanbul Üniv. Odyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencileri katıldılar.